Ανακύκλωση
Ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Σήμερα η ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά αποτελεί πρωταρχική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και κύριο άξονα στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.
Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας, μα κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.
Μια προσπάθεια όπως αυτή με σκοπό την βελτίωση του περιβάλλοντος και την εξυγίανσή του από την αλόγιστη κατάχρηση του ανθρώπου χρειάζεται πάνω από όλα τους πολίτες. Η υιοθέτηση μιας θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους.
Οτι πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση
Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία. Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τη σύσταση των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά, ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των συσκευασιών που καταλήγουν στα απορρίμματα. Η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών αποτελεί σημαντική μορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγματική ή εν δυνάμει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει με κάθε μέσο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
Σύμφωνα με το νόμο 2939 περί “Συσκευασιών και Εναλλακτικής Διαχείρισης των Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων”, που αφορά σε εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στην αντίστοιχη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. και ειδικότερα στην οδηγία 62/94 της Ε.Ε., η ανακύκλωση είναι πλήρως θεσμοθετημένη και συγκεκριμένοι στόχοι έχουν τεθεί. Κατά τις απαιτήσεις του νόμου μέχρι το 2011 πρέπει να ανακυκλώνεται το 55-80% των συσκευασιών που σήμερα καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ το 60% πρέπει να ανακτάται ως ενέργεια. Τέλος, είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση ειδικών κατηγοριών απορριμμάτων όπως μπαταρίες, λάστιχα, ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 99/31/ΕΚ και την ΚΥΑ (Η.Π. 29407/3508) μέχρι το 2010 πρέπει να μειωθούν κατά 25% τα βιοαποικοδομήσιμα αστικά απορρίμματα σε σχέση με αυτά που παράχθηκαν το 1995. Το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει το 50% το 2013 και το 65% το 2020.
Ένας πολίτης τι μπορεί να απορρίψει στους μπλε κάδους;
Οι πολίτες μπορούν να απορρίψουν στους μπλε κάδους όλων των ειδών τα υλικά συσκευασίας όπως:
Επίσης στους μπλε κάδους μπορούν οι πολίτες να απορρίπτουν έντυπο χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια).
Όταν λέμε πλαστικό τι ακριβώς εννοούμε; Δηλαδή ένας κεσές γιαούρτι, ένα περιτύλιγμα περιοδικού μπορούν να απορριφτούν σε ένα μπλε κάδο;Ποιος είναι δηλαδή ο ορισμός του πλαστικού;
Όλες τις συσκευασίες που αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως πλαστικές μπορούν να τις απορρίψουν στους μπλε κάδους, δηλαδή από περιέκτες τροφίμων μέχρι πλαστικές σακούλες και σελοφάν. Εξαίρεση αποτελούν οι βιοδιασπώμενες σακούλες οι οποίες δεν ανακυκλώνονται, αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς η κυκλοφορία τους είναι πολύ περιορισμένη.
Μπορούμε να πετάξουμε illustration χαρτί μαζί με το χαρτί εφημερίδας σε μπλε κάδο;
Όλα τα είδη των έντυπών χαρτιών μπορούν να απορριφθούν στους μπλε κάδους.
Αν ένας κάδος ή καμπάνα ανακύκλωσης χαρτιού καταστραφεί ή μετακινηθεί που μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να βρει το νέο τόπο τοποθέτησης;
Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δομοκού η οποία είναι υπεύθυνη για την χωροθέτηση των κάδων είναι αρμόδια να δώσει κάθε πληροφορία για το πρόγραμμα ανακύκλωσης και την θέση των κάδων. (Τηλ. 2232 0 22607, αρμόδια υπάλληλος κα. Ζηκούλη Αικατερίνη)
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος μας, συμμετέχει οργανωμένα
Τηλ. Τμήματος Περιβάλλοντος Δήμου Δομοκού: 2232 0 22607, αρμόδια υπάλληλος κα Ζηκούλη Αικατερίνη.
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Δομοκού, συστήθηκε με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 και περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδος. Η έδρα του Δήμου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε πανοραμική θέση, απ΄ όπου φαίνεται όλη η πεδιάδα της Αρχαίας Εστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας.
Δομοκός, Φθιώτιδα, Ελλάδα,Τ.Κ. 35010
• Τηλ.: 22323 – 50200 • E-mail: info@domokos.gr