Μνημείο στη θέση Παλιά Αμπέλια – Άμμος που εκτελέστηκαν 15 άτομα από τους Γερμανούς στις 9 Απριλίου 1944 (ημέρα Βαΐων).
ΘΕΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ: Νότια της Τοπ. Κοινότητας Ομβριακής και σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων (δίπλα στην αρδευτική γεώτρηση του κου Παπαχρήστου Ιωάννη)
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ: Το προηγούμενο της εκτέλεσης βράδυ (8-4-1944) αντιστασιακές οργανώσεις είχαν τοποθετήσει στη σιδηροδρομική γραμμή, που χρησίμευε για τη μεταφορά μεταλλεύματος από τα Μεταλλεία – Ομβριακής στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγγειών νάρκες μεγάλης ισχύος. Κατά τη διέλευση του σιδηροδρομικού συρμού μεταφοράς μεταλλέυματος τις πρωινές ώρες της 9ης Απριλίου 1944 (ημέρα Βαϊων) ανατινάχθηκε ο συρμός με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου δύο (2) Γερμανοί που ήτανε και συνοδοί του συρμού. Εκτός από τους δύο Γερμανούς, σκοτώθηκε επί τόπου και ο μηχανοδηγός του συρμού Μιλτιάδης Βραδής και τραυματίστηκε σοβαρά ο βοηθός του μηχανοδηγού Λαϊνάς Κων/νος από την Ομβριακή, ο οποίος μετά από 3 ώρες πέθανε. Ο μηχανοδηγός καταγόταν από τη Κέρκυρα. Οι Γερμανοί για αντίποινα έφεραν από τις φυλακές Λαμίας τους παρακάτω κρατούμενους και τους εκτέλεσαν στην ανωτέρω θέση, ήταν δε οι: Αλεξίου Απόστολος ετών 26, Γαϊτάνος Πέτρος ετών 23, Γιαννακόπουλος Παναγιώτης ετών 29, Δαρδιώτης Γεώργιος ετών 21, Καραναστάσης Γεώργιος ετών 27, Κομματάς Γρηγόριος ετών 17, Μίγκας Χρήστος ετών 21 (πριν φτάσουν στο τόπο της εκτέλεσης ο Μίγκας είχε κάνει απόπειρα διαφυγή, διέφυγε περί τα 500 μέτρα περίπου και οι Γερμανοί τον τραυμάτισα, αφού τον συνέλαβαν τον μετέφεραν και αυτόν στο τόπο της εκτέλεσης τραυματισμένο όπου και τον εκτέλεσαν μαζί με τους άλλους), Μπαξεβανάκης Αντώνιος ετών 35, Ριζοκώστας Δημήτριος ετών 53, Σιώκης Κων/νος ετών 45, Τασόπουλος Αλέξανδρος ετών 23, Τουτουντζής Δημήτριος ετών 18, Τραχανάς Κων/νος ετών 20, Τσικνής Κων/νος ετών 37, Τσιφτσής Νικόλαος ετών 38.
Οι συγγενείς των θυμάτων ανήγειραν στην αναφερόμενη θέση μνημείο, με ίδιες δαπάνες.
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Δομοκού, συστήθηκε με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 και περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδος. Η έδρα του Δήμου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε πανοραμική θέση, απ΄ όπου φαίνεται όλη η πεδιάδα της Αρχαίας Εστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας.
Δομοκός, Φθιώτιδα, Ελλάδα,Τ.Κ. 35010
• Τηλ.: 22323 – 50200 • E-mail: info@domokos.gr