Μνημείο στη θέση Παπατράχη που εκτελέστηκαν 10 κάτοικοι της Ομβριακής στις 1 Δεκεμβρίου 1942.
ΘΕΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ: Βορειοδυτικά και εντός της Τοπ. Κοινότητας Ομβριακής
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ: Είχε κλαπεί μία αγελάδα η οποία ανήκε στον Στυλιανό Πέτσα. Για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο κλέφτης, αφίχθησαν στο χωριό την 29/11/1942 ο Ιωάννης Μπελής μαζί με άλλους αντάρτες. Από πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει ο Μπελής, την αγελάδα την είχε κλέψει ο Γ. Παπάζογλου. Τον συνέλαβαν και στο καφενείο που ήταν στη Πλατεία ήθελαν να τον “σφάξουν”. Προηγουμένως όμως ο Μπελής κάλεσε τους χωριανούς και τους είπε ότι η ομάδα του και αυτός αποφάσισαν να τον σφάξουν μέσα στη πλατεία του χωριού. Τότε παρουσιάστηκε μπροστά στον Μπελή ο δάσκαλος Κώστας Παπαποστόλου του Αντωνίου και είπε στον Μπελή : Νάκο δεν πρέπει να ματώσεις την πλατεία του χωριού μας με αίμα ενός κλέφτη και πρέπει να μην τον σκοτώσεις (σφάξεις) για καλό του χωριού μας. Πράγματι ο Μπελής άκουσε τον δάσκαλο και δεν έσφαξε τον ανωτέρω. Αυτά τις μεσημβρινές ώρες της 30ης Νοεμβρίου 1942. Μετά στο καφενείο είχανε γλέντι και εκεί ήτανε και το τηλέφωνο με το οποίο, λογικά, τηλεφώνησαν στο Δομοκό (στους καραμπινιέρηδες) ότι ο Μπελής και η ομάδα του βρίσκονται στην Ομβριακή και αν θέλουν ας πήγαιναν να τον συλλάβουν. Τις βραδινές ώρες (περί 5-6 ώρα το πρωί) ομάδα καραμπινιέρηδων ξεκίνησαν από τον Δομοκό και μαζί με την αγέλη μπήκαν στο χωριό (από το βόρειο μέρος). Αφού φθάσανε στη πλατεία και άκουσαν το γλέντια κάποιος από την ομάδα του Μπελή αντιλήφθηκε τους Ιταλούς. Τότε άρχισε μεταξύ των Ιταλών και της ομάδας του Μπελή μάχη η οποία διήρκησε περίπου 2-3 ώρες. Κατά τη μάχη σκοτώθηκαν 2 Ιταλοί. Τις πρωινές ώρες της 1ης Δεκεμβρίου 1942 κατέφθασαν ενισχύσεις Ιταλών από τον Δομοκό, οι οποίοι αφού περικύκλωσαν το χωριό συγκεντρώσανε αρκετούς Ομβριακίτες, (τους μάζευαν από τα σπίτια τους) στην πλατεία. Από τους συγκεντρωθέντες επέλεξαν τους παρακάτω και τους εκτέλεσαν την ίδια μέρα (1-12-1942) στη θέση Παπατράχη βορειοδυτικά του χωριού και εντός του οικισμού.
Αυτοί που εκτελέστηκαν είναι: Θέος Κων/νος ετών 20, Καραούσος Κων/νος ετών 35, Μακαρές Αθανάσιος ετών 49, Μόσχος Ανδρέας ετών 28, Ντάλας Ηλίας ετών 47, Πανάρας Κων/νος ετών 65, Παπαϊωάννου Δημήτριος ετών 28, Παπαϊωάννου Ιωάννης ετών 29 (αδέρφια), Ρίζος Ιωάννης ετών 22, Φαράντος Αθανάσιος ετών 29.
Ο Ντάλας Ηλίας καταγόταν από την Άνω Αγόριανη, ο δε Μόσχος Ανδρέας καταγότανε από τον Ασβέστη Φθιώτιδας και ήταν παντρεμένος με την Ανδριανή Μακαρέ. Κατά τη συμπλοκή μεταξύ Ιταλών και της ομάδας του Μπελή, τραυματίστηκε και ο Χατζόπουλος Γρηγόριος ετών 56 ο οποίος απεβίωσε μετά από 3-4 ημέρες λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας. Το μνημέιο των εκτελεσθέντων ανεγέρθηκε με δαπάνες των συγγενών των θυμάτων.
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Δομοκού, συστήθηκε με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 και περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδος. Η έδρα του Δήμου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε πανοραμική θέση, απ΄ όπου φαίνεται όλη η πεδιάδα της Αρχαίας Εστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας.
Δομοκός, Φθιώτιδα, Ελλάδα,Τ.Κ. 35010
• Τηλ.: 22323 – 50200 • E-mail: info@domokos.gr