Νέα-Ανακοινώσεις|

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο Δομοκό 14 με 16 Ιουλίου 2022, η εκδήλωση «Χρηματοδοτικά εργαλεία για μια Βιώσιμη Ύπαιθρο. Η συμβολή του LEADER/CLLD στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δομοκού Ν. Φθιώτιδας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου σε συνεργασία με το Δήμο Δομοκού, την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακή Φθιώτιδας ΑΕ ΟΤΑ και το Ελληνικό Δίκτυο CLLD/LEADER.

Με οικοδεσπότη το Δήμο Δομοκού και την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και τη συμβολή του στις πολιτικές συνοχής του αγροτικού χώρου, τη συμβολή του LEADER στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές καθώς και για τις προοπτικές των τοπικών προγραμμάτων LEADER στη νέα προγραμματική περίοδο.

Η 1η ημέρα περιελάμβανε Τεχνική Συνάντηση με τις Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD – Μονάδα Τοπικής Ανάπτυξης της ΕΥΕ ΠΑΑ

Κατά τη 2η ημέρα της ενημερωτικής εκδήλωσης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος.

Ο κ. Λιόλιος υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες της εκδήλωσης είπε τα εξής:

«Θέλω με την σειρά μου να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά στον Δήμο Δομοκού .

Βρίσκεστε σε ένα Δήμο που εκ φύσεως είναι σχετικός με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία ως κύριες πηγές  βιοπορισμού των κατοίκων του  και ως εκ τούτου παρακολουθούμε με ανύστακτο ενδιαφέρον τα όσα σημαντικά έχουν ειπωθεί και θα ειπωθούν κατά τις εργασίες της παρούσας Διαβούλευσης.

Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας η διοργάνωση στον Δομοκό αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης και οφειλετικά ως Δήμαρχος θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την επιλογή τους αυτή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και τους διαφόρους φορείς και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός τόσο σε αυτή όσο και σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Εν προκειμένω θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της παρούσας Διαβούλευσης υπό το πρίσμα των γενικότερων επιταγών που διαμορφώθηκαν από την Πράσινη Βίβλο , των στρατηγικών δημιουργίας Smart Villages και της  Green Deal σε σχέση με δυνητικά μειονεκτικές αναπτυξιακά  τοπικές  κοινωνίες, όπως και ο Δήμος Δομοκού.

Είναι αδήριτη ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και δη οι μικρές και μειονεκτικές να αφουγκραστούν τα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής και το κράτος να ενσκήψει πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι μικρές κοινωνίες της υπαίθρου ώστε με τις κατάλληλες κινήσεις και με χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά, να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου. Λέξεις όπως καινοτομία, στρατηγικές σύμπραξης, κυκλική οικονομία , βιοοικονομία , περιβαλλοντική αντιμετώπιση κλπ θα μας απασχολήσουν κατά κόρον τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν τους πυλώνες των νέων αναπτυξιακών σχεδίων βελτίωσης.

Είναι, κυρίες και κύριοι , όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική η ανάγκη για την δημιουργία νέων Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης  με νέα χαρακτηριστικά βασισμένα στην στοχοπροσήλωση, στην αποτύπωση των αναγκών αλλά και των πραγματικών αποτελεσμάτων  των αναπτυξιακών σχεδίων με αρχές βιώσιμου μάνατζμεντ και με χρήση εργαλείων παρακολούθησης  και χρηματοδότησης , ώστε πραγματικά να γίνουν καίριες παρεμβάσεις σε ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που πληρώνουν ακόμα την οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας. Δήμους με χρεία αναπτυξιακών παρεμβάσεων  που να βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές με συνεκτικότητα τόσο γεωγραφική, οικονομική  αλλά και κοινωνική.

Δεν θα  ήθελα να μακρηγορήσω  περαιτέρω και πάλι σας καλωσορίζω στην γη του Έλληνα, του Φιλοκτήτη και του Φοίνικα κάτω από το επιβλητικό κάστρο του αρχαίου Θαυμακού της ευάμπελου Φθίας  και εύχομαι η παρούσα Διαβούλευση να είναι καρποφόρα και να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην επιλογή καίριων στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης  στα πλαίσια της Παρέμβασης για την ΚΑΠ 2023-2027

Το παρόν έδωσαν πολλοί αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής-Δασικής πολιτικής & Κτηνοτροφίας Καλαντζή Αικατερίνη, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Κυριακίδου-Τσιάγγου Καλλιόπη, οι Περιφεριφερειακοί Σύμβουλοι Μπέτσιος Νικόλαος και Γέμελος Εμμανουήλ, οι Δήμαρχοι, Στυλίδας Βιργινία Στεργίου, Αμφίκλειας – Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος και Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 με ξενάγηση σε έργα LEADER στην περιοχή παρέμβασης της Ομάδας Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Φθιώτιδας ΑΕ ΟΤΑ».

 

Χαιρετισμός Δημάρχου Δομοκού

Κυρίες και κύριοι επίσημοι,

Αγαπητοί  συνάδελφοι  αυτοδιοικητικοί,

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω με την σειρά μου να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά στον Δήμο Δομοκού .

Βρίσκεστε σε ενα Δήμο που εκ φύσεως είναι σχετικος με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία ως κύριες πηγές  βιοπορισμού των κατοίκων του  και ως εκ τούτου παρακολουθούμε με ανύστακτο ενδιαφέρον τα όσα σημαντικά έχουν ειπωθεί και θα ειπωθούν κατα τις εργασίες της παρούσας Διαβούλευσης.

Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας η διοργάνωση στον Δομοκό αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης και οφειλετικά ως Δήμαρχος θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την επιλογή τους αυτή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και τους διαφόρους φορείς και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός τόσο σε αυτή όσο και σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Εν προκειμένω θα ήθελα να σταθω στο θεμα της παρούσας Διαβούλευσης υπο το πρίσμα των γενικότερων επιταγών που διαμορφώθηκαν απο την Πράσινη Βίβλο , των στρατηγικών δημιουργίας Smart Villages και της  Green Deal σε σχέση με δυνητικά μειονεκτικές αναπτυξιακά  τοπικές  κοινωνίες, όπως και ο Δήμος Δομοκού.

Ειναι αδήριτη ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και δή οι μικρές και μειονεκτικές να αφουγκραστούν τα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής και το κράτος να ενσκύψει πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι μικρές κοινωνίες της υπάιθρου ώστε με τις κατάλληλες κινήσεις και με χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά, να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου. Λέξεις οπως καινοτομία, στρατηγικές σύμπραξης, κυκλική οικονομία , βιοοικονομία , περιβαντολογικη αντιμετώπιση κλπ θα μας απασχολήσουν κατα κόρον τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν τους πυλώνες των νέων αναπτυξιακών σχεδίων βελτίωσης.

Είναι, κυρίες και κύριοι , όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική η ανάγκη για την δημιουργία νέων Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης  με νέα χαρακτηριστικά βασισμένα στην στοχοπροσήλωση, στην αποτύπωση των αναγκών αλλα και των πραγματκών αποτελεσμάτων  των αναπτυξιακών σχεδίων με αρχές βιώσιμου μανατζμεντ και με χρήση εργαλείων παρακολούθησης  και χρηματοδότησης , ώστε πραγματικα να γίνουν καιριες παρεμβάσεις σε ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που πληρώνουν ακόμα την οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας. Δήμους με χρεία αναπτυξιακών παρεμβασεων  που να βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές με συνεκτικότητα τόσο γεωγραφική, οικονομική  αλλα και κοινωνική.

Δεν θα  ήθελα να μακρηγορήσω  περαιτέρω και πάλι σας καλωσορίζω στην γή του Έλληνα, του Φιλοκτήτη και του Φοίνικα κάτω απο το επιβλητικό κάστρο του αρχαίου Θαυμακού της ευάμπελου Φθίας  και εύχομαι η παρούσα Διαβούλευση να είναι καρποφόρα και να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην επιλογή καίριων στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης  στα πλαίσια της Παρεμβασης για την ΚΑΠ 2023-2027. Σας ευχαριστω που με ακούσατε.

Comments are closed.

Close Search Window