Νέα-Ανακοινώσεις|

Την Κυριακή του Πάσχα του 1914, στην Ανατολική Θράκη, ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία διωγμών και βίας κατά των Ελλήνων που ζούσαν στην περιοχή. Οι Νεότουρκοι με μεθοδικό και προμελετημένο σχέδιο, επιτέθηκαν σε ολόκληρα χωριά, αναγκάζοντας εκατοντάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Από τις πρώτες ώρες εκείνης της ημέρας ξεκίνησαν μαζικές επιθέσεις. Οι δυνάμεις χρησιμοποιούσαν βία και άλλα μέσα για να εξαναγκάσουν τους κατοίκους να φύγουν. Οι επιθέσεις συνοδεύονταν από λεηλασίες, υποχρεωτική εκποίηση περιουσιών και καταστροφές, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε πολιτιστική κληρονομιά.

Το γεγονός αυτό δεν ήταν απλώς ένα απομονωμένο επεισόδιο βίας, θεωρείται η αρχή ενός μακρόχρονου κύκλου διωγμών που αργότερα εκδηλώθηκαν στη γενοκτονία των Ελλήνων στις περιοχές της Μικρασίας και του Πόντου. Οι βιαιοπραγίες εκείνης της ημέρας συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ιστορικού κεφαλαίου με αμέτρητες απώλειες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πολιτιστικά στοιχεία.

Με την πάροδο των χρόνων, οι Θράκες διεκδίκησαν την αναγνώριση της τραγικής αυτής ημέρας. Η 6η Απριλίου έχει πλέον καθιερωθεί επίσημα ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού (ΦΕΚ 136/Α/2022 και ΦΕΚ 1/Α/2025), ώστε να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων και να διαφυλαχθεί η ιστορική αλήθεια για μελλοντικές γενιές.

Το Μαύρο Πάσχα του 1914 αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού. Με την επίσημη αναγνώριση και τιμή της 6ης Απριλίου, οι Θράκες και όλος ο Ελληνισμός έχουν τώρα τη δυνατότητα να θυμούνται, να μαθαίνουν και να διεκδικούν τη δικαιοσύνη για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα. Ακολουθεί σχετικό βίντεο: https://www.domokos.gr/wp-content/uploads/2025/04/Re9k0Kxf.mp4

Comments are closed.

Close Search Window