Η Σοφιάδα είναι ένα από τα πεδινά και κεντρικότερα διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδος. Βρίσκεται νότια και σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων περίπου από το Νέο Μοναστήρι. Ο οικισμός ιδρύθηκε γύρω στα 1800 και απλώνεται μέσα στον κάμπο της Θεσσαλίας. Οι κάτοικοι της Σοφιάδας ήρθαν από τα χωριά της Όρθρυος, της Φθιώτιδας και της Καρδίτσας.
Η ονομασία του χωριού Σοφιάδα προήλθε απο τη Σοφία, κόρη του τσιφλικά που είχε το κτήμα αυτό, του Ιωάννη Ζωγράφου. Ο Ζωγράφου ήταν αυτός που αγόρασε τη περιοχή Ζωγράφου Αττικής, που σήμερα φέρει το ονομά του. Το παλιό όνομα “Τσουφλάρι” είναι λέξη τούρκικη που σημαίνει “Νεροχώρι” και στηριζόταν στα πολλά νερά που συγκεντρωνόνταν στην επίπεση επιφάνεια που έχει ο τόπος. Εκλεκτό προϊόν της Σοφιάδας άλλωστε είναι το βαμβάκι.
Μέχρι το 1912 η Σοφιάδα υπαγόταν στο Δήμο Θαυμακού. Αυτονομήθηκε ως κοινότητα Σοφιάδας το 1915.
Η εκκλησία του χωριού πανηγυρίζει στις 13 Νοεμβρίου προς τιμή του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου. Είναι χτισμένη στα θεμέλια παλαιάς εκκλησίας. Επίσης υπάρχουν στο χωριό δύο εξωκλήσια, των Αγίων Θεοδώρων που είναι και το κοιμητήριο του χωριού, και του Αγίου Δημητρίου αντίστοιχα.