Η Τοπική Κοινότητα Βελεσιώτες, βρίσκεται στα βόρεια της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδας κτισμένη στους πρόποδες της Όρθρυος, όπου αρχίζει ο θεσσαλικός κάμπος, συνδυάζοντας έτσι βουνό και θάλασσα. Είναι γνωστή από την τουρκοκρατία και σύμφωνα με την προφορική παράδοση πήρε το όνομα από τον Βελή, τον υιό του Αλή Πασά που ήρθε στο τσιφλίκι. Ο Βελής έφερε στους Βελεσιώτες την καλλιέργεια της σηροτροφίας, της εκτροφής του μεταξοσκώληκα. Ακόμα σώζονται οι μουριές, που φύτεψε ο Βελής για να τρώνε οι μεταξοσκώληκες τα φύλλα. Η Τοπική Κοινότητα είναι συνδεδεμένη με το όνομα “Παλιό Χωριό”, το Παλιοχώρι όπως το έλεγαν. Δεν βρισκόταν στη σημερινή θέση αλλά νοτιοανατολικά και λεγόταν με το αρχαίο όνομα “Αχάρραι”. Εξάλλου με το ίδιο όνομα φέρεται και ο υφιστάμενος σιδηροδρομικός σταθμός, νότια των Βελεσιωτών.

Ντόπιοι ήταν λίγες οικογένειες που οι απόγονοι αυτών είναι τα ονόματα Πολύζος και Κούτρας. Αργότερα ήρθαν από τα Κράβαρα της Ευρυτανίας οι Σαρακατσαναίοι, Τζιαχρήστας, Αλεξίου, Γιώτας καθώς και μερικοί Βλάχοι σκηνίτες κτηνοτρόφοι όπου εγκατάσταθηκαν μόνιμα. Ενώ υπαγόταν διοικητικά στο Δήμο Θαυμακών, το 1912 αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα με το πρώτο όνομα “Βελεσιώται”. Το 1920 απογράφηκε με το όνομα “Βελεσιώταις”. Από το 1928 μέχρι σήμερα ονομάζεται Βελεσιώτες. 

Στις μέρες μας ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βελεστιανών τόσο με την έκδοση τοπικής εφημερίδας όσο και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων, και όχι μόνο, για το όμορφο αυτό χωριό.

 

Comments are closed.

Close Search Window